Sağlık

Kalp ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken 6 nokta

KALP CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ 6 NOKTA

Kalp ameliyatından sonra kendimizi iyi hissetmemiz tamamen iyileştiğimiz anlamına gelmez. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Kalp cerrahisinde yeni teknikler ve deneyimler birleştiğinde ameliyat öncesi hayatımıza daha kolay ve erken dönmemiz mümkün olabiliyor. Liv Hospital Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Özkara, kalp ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

1. Kapalı alanda yürümek hazımsızlığı giderir

Sık sık küçük öğünler ve yemeklerden sonra düzenli olarak kapalı alanda yapılan yürüyüşler hazımsızlığı giderir.

2. Katı yağlardan uzak durmak önemli

Şeker hastalığı, böbrek hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik bir hastalığınız yoksa abartmadan dilediğiniz besini yiyebilirsiniz. Özellikle proteinli ve lifli gıdalar kabızlığı önler. Kırmızı et haftada iki kez yenilebilir. Mümkünse sık sık balık tüketilmesi tavsiye edilir. Sebze ağırlıklı beslenmeli, katı yağlardan uzak durmalısınız. Bu tür beslenme alışkanlığının yaşam boyu sürdürülmesi kalp sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ameliyattan bir ay sonra diyetisyen kontrolünde “kalp diyeti” uygulamalısınız.

3. İlaç konusunda duyarlı olun

İlaçların doğru zamanda ve dozda alınması gerekir. Aç karnına ya da tok karnına alınacak ilaçlara dikkat edin. Eğer hasta koroner bypass ameliyatı geçirmişse kan sulandırıcı, kolesterol, ritim ve tansiyon düzenleyici tedavisine herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığı sürece ömür boyu devam edilmelidir. Kapak ameliyatı geçiren hastalarda gerekli kan sulandırıcı tedaviler ameliyatı yapan doktor tarafından detaylı bir şekilde anlatılmalı ve muayeneler ihmal edilmemelidir.

4. Banyodan sonra kurulanırken dikkatli olun!

İki-üç hafta sonra cinsel hayata başlayabilirsiniz. Taburcu olmadan önce doktorunuzdan bu konuda bilgi almalısınız. Her gün banyo yapabilirsiniz. Ancak ılık suyla banyo yaptıktan sonra oturarak kurulanırken yara bölgelerine temiz ve vücudun başka bir yerine dokunmamış havlular kullanmaya dikkat etmelisiniz.

5. Yürüme mesafesi yavaş yavaş artırılmalıdır

Kemik yaklaşık iki ay içinde güzelleşir. Egzersiz sırasında varsa göğüs korsenizi ve varis çorabınızı giymelisiniz. Yürüyüş aralıklarınızı yavaş yavaş artırmalı ve havaların güzel olduğu günlerde mutlaka dışarıda yürüyüşler yapmalısınız. Başlangıçta günde yaklaşık 10 dakika yürüyüş yeterli olacaktır. Hasta, kendi performansına bağlı olarak yürüyüşler arasındaki süreyi birkaç gün uzatabilir ve bir ay sonunda bir saat yürüyebilecek duruma gelebilir.

6. Minimal invaziv bir işlemle hastalar normal hayata daha çabuk dönüyor

Minimal invaziv yöntemle veya robotik yöntemle ameliyat edilen hastalar normal rutinlerine daha çabuk dönerler. Hareket kısıtlılığı olmadığı ve göğüs kafesi açılmadığı için korse kullanımına gerek olmadığı için aktif hayata daha hızlı başlanabilir. Yine bu hastaların ilaçlarını sistemli bir şekilde kullanmaları ve denetimlerini aksatmamaları çok önemlidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu