Seçime giderken kasada para var mı? Hazine’de Açık Kayıt Ekonomistler Ne Yorum Yapıyor?
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Şubat ayında 171,5 milyar TL, Ocak-Şubat döneminde ise 225,8 milyar TL nakit istikrarı açığı verdi. Faiz dışı denge de Şubat ayında 140,1 milyar TL, Ocak-Şubat döneminde ise 174,7 milyar TL açık verdi. Bütün bunlar ne anlama geliyor? 2 ay sonra seçime gidecek bir Türkiye, depremin etkilerini yaşayan 15 milyon vatandaş, son yıllarda alım gücü avucunun içinde kalan işçi sınıfı, açığı net bir şekilde değerlendiren bir dış ticaret, ihracat değerlidir. Ekonomistler ne diyor?
Geçen yıl Şubat ayında 55,51 milyar TL fazla veren Hazine Nakit İstikrarı, bu yılın aynı ayında 171,48 milyar TL açık verdi. 2022 Ocak-Şubat döneminde 17,46 milyar TL fazla veren nakit dengesi, 2023 yılının aynı döneminde açığını aynı şekilde artırarak 225,78 milyar TL açık verdi.
Ekonomist Mahfi Eğilmez, bütçe açığının bu yıl erken gerçekleşeceğini tahmin ediyor.
Deprem felaketinin etkileri de görülüyor.
“Deprem ve seçim nedeniyle artacak olan kamu harcamalarının ve 2023 bütçesinin delinmesi samimi bile değil” sözlerinin devamı.
Yüzde 205 borç çevirme oranı! Kısacası borcumuz ve faizimiz artıyor.
Vergi uzmanı Ozan Bingöl de borçlara bir başka açıdan yaklaşıyor ve 7 yıldaki artışı gören gözler inanamıyor.
Bu tablonun enflasyon etkisi TÜİK’in bile görmezden gelemeyeceği bir yolda.
Bu tablonun seçim sonrası yansımaları da sorgulanıyor.
Öyle ya da böyle ekonomideki sorunlar seçim sonrasına ertelenmeye devam ederken, seçim sonuçları kısa vadede halkın cebini delip geçecektir. Buradaki asıl soru, uzun vadede ne olacağıdır? senin mi